Terug

o.l.v. Jeroen Spitteler

Utrecht Vocaal Ensemble zingt “Heavenly Signals” – WORDT VERPLAATST

21.03.20

20:15 uur

15,00

Het Utrechts Vocaal Ensemble o.l.v. Jeroen Spitteler is een ambitieus en gezellig kamerkoor met 30 leden. Het repertoire gaat van de vijftiende eeuw tot hedendaagse composities. Concerten zijn soms in samenwerking met andere ensembles.

Op zaterdagavond 14 maart zingen ze voor u “Heavenly Signals”. Voor dit bijna geheel Engelstalig programma, met  koorwerken uit de 20e en 21e eeuw, koos het UVE voor werken met een grotere opzet en een wat langere adem. In deze deels bekende en deels onbekende composities klinken eeuwenoude teksten. Hedendaagse componisten zoals Howells (Requiem), Sanders (The Reproaches), Macmillan (Strathclyde Motets) en Pärt (Triodion)  hebben ieder op eigen wijze iets nieuws toegevoegd aan een soms lange traditie. In de teksten spreekt de mens tot God en God tot de mens.

Geschiedenis
Het Utrechts Vocaal Ensemble is opgericht in 1946. Het 50-jarig jubileum in 1996 werd opgeluisterd met een geënsceneerde uitvoering van The Gorgon, the Unicorn and the Manticore van Giancarlo Menotti. Het lustrum van 2000 werd gevierd met een barok Vespers programma, begeleid door een Duits barokorkest. In 2006 bestond het UVE 60 jaar, wat groots gevierd is met een uitvoering van de komische cantate De Schipbreuk van de bekende Utrechtse componist Johannes Wagenaar.
In het lustrumjaar 2016 voerden we de Messiah van Händel uit, met een voor deze gelegenheid samengesteld orkest van ervaren amateurmusici. In 2019 voerden we samen met het Amsterdamse kamerkoor Photonen de Vespers van Sergei Rachmaninov uit.

Premières
In de loop der jaren heeft het UVE diverse (wereld)premières uitgevoerd, bijvoorbeeld van Paul Evenblij (werken op tekst van Lewis Carroll), Anthony Fiumara (Ay, in welken soe verbaert de tijt, werk op tekst van Hadewijch), Tamara Ibragimowa (Aus dem Hohelied Salomos), Joost Kleppe (Ave Maria), Thera de Marez Oyens (Black), Lenneke Oudkerk (Ad sextam autem horam), Jeroen Spitteler (Bloem der bloemen, op basis tekst Handschrift ‘Amsterdam’ en Cantilene, met tekst Jan Engelman), Jacob ter Veldhuis (Paradiso, Sempre L’amor en De Hanen) en Caralita Vincenten (De Profundis).

Over dirigent Jeroen Spitteler
van jongenssopraan tot dirigent

Als jongenssopraan en solist zong ik onder leiding van Maurice Pirenne in de Schola Cantorum van de Sint Jansbasiliek in Den Bosch. Na mijn studie Klassieke Talen aan de UVA, studeerde ik koordirectie bij Daniël Reuss aan het Conservatorium van Amsterdam. Daarnaast had ik les van onder meer Paul van Nevel, Jan Boogaarts en Jos van Veldhoven. Solozang studeerde ik bij Sasja Hunnego, aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag.

Na jarenlang te hebben gezongen bij onder andere Cappella Amsterdam, de Nederlandse Bachvereniging en Cappella Pratensis, zing ik momenteel als bas bij Studium Chorale. Sinds enige jaren ben ik ook als componist actief.
Het repertoire waarmee ik mij als dirigent bezighoud loopt van de vroege middeleeuwen tot aan muziek waarvan de inkt maar net droog is, en van a capella koormuziek tot werken voor koor en orkest in grote bezetting. Mijn speciale liefde voor de polyfonie van de 16de eeuw heeft geleid tot de oprichting van Ensemble Hermes.

Naast artistiek leider van Ensemble Hermes, ben ik vaste dirigent van Photonen vocaal ensemble in Amsterdam, kamerkoor Utrechts Vocaal Ensemble en het Basilius College, een vocaal ensemble voor beroepsmusici dat in Utrecht repeteert. Daarnaast leid ik het Midsummer Ensemble, een intensief zomerproject voor koor en okest, en het Nederlands Projectkoor.

Voor meer informatie, of als u alvast kaarten wil reserveren, kunt u een mail sturen naar : info@utrechtsvocaalensemble.nl
In de voorverkoop zijn de kaarten €12.50. Daarna kosten ze €15,00.
Het concert start om 20:15 uur. Er zal rond 21:00 uur een korte pauze zijn en het einde is rond 22:00 uur.
De kerk zal om 19:30 uur open zijn.