Terug

Een pleidooi voor een meer verantwoording nemende elite

Wilpse Lezingen: Sander Schimmelpenninck

10.11.19

20:00

7,50

Onder de naam ‘Wilpse Lezingen’ vinden in de Dorpskerk regelmatig lezingen plaats over onderwerpen die in de samenleving discussie oproepen en om stellingname vragen. Op maandagavond 11 november onderneemt Sander Schimmelpenninck met u een zoektocht naar kenmerken van de eenentwintigste-eeuwse elite.

Over de spreker: Sander Schimmelpenninck (1984) studeerde Rechten in Rotterdam en Milaan. Na enige tijd met frisse tegenzin als advocaat op de Zuidas rondgelopen te hebben, gooit hij het in 2012 over een andere boeg: om het echte ondernemen te ervaren start hij met een studievriend een pizzarestaurant in Amsterdam. Sinds 2013 combineert hij dit ondernemen met het parttime redacteurschap bij Quote. Hij valt op door zijn scherpe waarnemingen. In november 2016 wordt hij benoemd tot hoofdredacteur. Hij profileert zich als journalist, opiniemaker en columnist. Daarbij schuwt hij de controverse met andere generaties niet door zich te presenteren als vertegenwoordiger, maar ook als criticaster van de millennials. Deze generatie, geboren tussen 1980 en 2000, wordt vaak in algemene zin geëtiketteerd als narcistisch en digitaal bedreven, maar ook als flexibel en idealistisch. Schimmelpenninck won in 2018 de quiz De Slimste mens. Vanaf september jl. is hij columnist bij de Volkskrant.

Over de inhoud: Sander Schimmelpenninck is auteur van Elite gezocht( 2019). Hij onderneemt met u een zoektocht naar kenmerken van de eenentwintigste-eeuwse elite. Tot de elite kun je behoren door scholing, positie, verdienste of competentie. Sinds de eeuwwisseling ontwikkelt zich een elite op basis van enkel geld en geërfd vermogen. Geobsedeerd als ze zijn door hun eigen rijkdom signaleert Schimmelpenninck zelfbedrog: hun materiële welvaart valt samen met geestelijke en sociale armoede. De vraag is dus: Wat maakt een elite goed? Sander Schimmelpenninck pleit voor een elite met verbeeldings- en verbindingskracht én moraliteit. Hij zet zich af tegen gladde regelaars. Een pleidooi voor een meer verantwoording nemende elite.

Over deze avond: Na de inleiding is er een discussie met de spreker. In de toegangsprijs van € 7,50 is een kop koffie of thee bij binnenkomst inbegrepen. Boekhandel Oonk verzorgt weer een boekentafel.

Om zeker te zijn van een plaats: Reserveren kunt u via wilpselezingen@gmail.com. Kaartjes kunt u ook aanschaffen in voorverkoop bij Boekhandel Oonk in Twello. Op 11 november zijn in de kerk de overgebleven entreekaarten verkrijgbaar. De Dorpskerk is open vanaf 19.15 uur.

Foto: Martin Dijkstra

Foto: Martin Dijkstra