Terug

O.l.v. Wolfgang Lange

Path of Miracles van Joby Talbot door Luna Kamerkoor

14.02.19

20:15 uur

15,00

De eeuwenoude pelgrimsroute door Noord-Spanje met als eindbestemming het graf van de apostel Jacobus in Santiago de Compostella boeit nog steeds. Nog elk jaar lopen duizenden mensen deze 800 km lange route. Joby Talbot schreef een groots werk over deze pelgrimsroute genaamd “Camino”.

Dirigent Wolfgang Lange: “Het is een indrukwekkend stuk. De zangers zijn tijdens de uitvoering op verschillende plekken in de ruimte gepositioneerd waardoor een wonderlijk akoestisch effect wordt gecreëerd. Het duurt bijna een uur, dat is best lang voor een a capella werk, maar doordat er steeds verschillende zangers op de voorgrond treden blijft het fris en afwisselend. De akoestiek van de oude kerken waar we dit stuk in zingen versterkt het ruimtelijk effect van het werk”.

De veelzijdige Britse componist Joby Talbot (1971) kreeg in 2002 de opdracht van het Tenebrae Choir om voor haar 17 zangers een muziekstuk te schrijven gebaseerd op de Camino. Hij reisde met zijn gezin naar Spanje om de route te ervaren. Talbot: “…we visited many of the important points of the Camino including four of its greatest churches….. The impressions these places left on me became the basis for the musical structure of the work.” Path of Miracles bestaat uit vier delen gebaseerd op de vier grootste kerken langs de route in Roncesvalles, Burgos, Leon en Santiago.

Het libretto werd samengesteld door dichter Robert Dickinson. Hij schreef voor Path of Miracles Engelstalige poëzie die de middeleeuwse liturgische teksten met elkaar verbinden en het verhaal vertellen van de pelgrims onderweg zoals Dickinson zich dat voorstelt. De liturgische teksten zijn afkomstig uit een 15e eeuwse uitgave Miragres de Santiago en de Codex Calixtinus (12e eeuw). Deze Codex bevat naast liturgische teksten ook vele verhalen over de 22 wonderen die Jacobus verricht zou hebben. Deze teksten worden in verschillende talen weergegeven. De Codex bevat ook een appendix met muziek, o.a. de hymne Dum Pater Familias. Het veeltalig refrein van deze hymne dient als opening voor Path of Miracles. In het laatste deel komen ook seculiere teksten voor uit de Carmina Burana.

Talbot is een hedendaagse componist die schrijft voor film, instrumentale en vocale concert muziek, film en televisiemuziek, pop arrangementen en werken voor dans. Talbot deed drie jaar over het schrijven van Path of Miracles. Het werk ging in 2005 in London in première. Path of Miracles werd geschreven voor het Londons Tenebrae Choir o.l.v. Nigel Short.

Entree is € 15,00. Voorverkoop € 12.50 via www.lunakamerkoor.nl/kaarten-bestellen .
Voor kinderen tot 12 jaar is de toegang gratis.