Terug

De Orde van den Prince nodigt u uit voor een lezing en concert

“MUZIEK & BREIN” – GEANNULEERD

04.04.20

12:00 uur

45,00

Ivm met het voorkomen van de verspreiding van het coronavirus is dit evenement afgelast. Het wordt verplaatst naar het najaar. Zodra een nieuwe datum bekend is kunt u dat hier in ons programma terug vinden.

 

De Orde van den Prince is het Vlaams-Nederlands genootschap voor Taal en Cultuur. Zij nodigen u graag uit voor een lezing en concert met als thema:

“MUZIEK & BREIN” m.m.v. prof. dr. Henkjan Honing en een piano trio van het Nationaal Jeugd Orkest

Met het thema “Muziek & Brein” ontdekt en herkent u de invloed van muziek op uw stemming – boos, bang, blij of verdrietig…  De muziek die door het Nationaal Jeugd Orkes (NJO) piano trio wordt gespeeld en de lezing door dhr. Honing over “Wat we weten over het luisteren naar muziek” zullen u zeker inspireren.

Programma
12.00 uur  Ontvangst en registratie deelnemers
12.30 uur  Lunch (soep, broodjes, koffie/thee/jus d’orange)
13.30 uur  Welkomstwoord en programmatoelichting
13.45 uur  NJO piano trio
14.05 uur  Eerste deel van de lezing door dhr. Henkjan Honing
14.45 uur  Pauze
15.10 uur  NJO piano trio – te besluiten met KV488 van Mozart
15.30 uur  Tweede deel van de lezing van dhr. Henkjan Honing
16.15 uur  Borrel en gelegenheid tot het kopen en laten signeren van boeken

De kosten van het programma bedragen €45,- per persoon inclusief lunch met koffie/thee/jus en de borrel.
U kunt zich aanmelden voor deze middag door vóór 15 maart een mail te sturen naar apeldoornovdp@gmail.com onder vermelding van Gewestdag 2020

Wij hopen velen van u te mogen begroeten voor een inspirerende, muzikale en informatieve middag. Tot ziens op 4 april in Wilp!

Praktische informatie
– adres: Dorpskerk Wilp, Kerkstraat 35, gratis parkeren in de buurt van de kerk
– bij de binnenkomst-registratie ontvangt u twee consumptiemunten p.p. voor de drankjes. Extra consumpties zijn voor eigen rekening. Koffie/thee zijn gratis
– meer informatie op : http://www.ovdp.net/node/301

Meer over de spreker:
Henkjan Honing is als hoogleraar muziekcognitie verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. Daarvoor studeerde hij Sonologie in Utrecht: een combinatie van informatica en muziekwetenschap. Henkjan Honing laat de wereld zien dat iedereen muzikaal is! Momenteel verzorgt hij samen met Erik Scherder en Dick Swaab een theatercollege over Muziek en het Brein.

Momenteel houdt Henkjan zich dagelijks bezig met de vraag: ‘waarom hebben we muziek?’ Zijn recente onderzoek heeft als doel de vraag te beantwoorden wat muzikaliteit is of kan zijn, en in hoeverre we deze capaciteit delen met andere dieren, om er zo achter te komen wat de cognitief biologische bouwstenen zijn van muzikaliteit.

Henkjan Honing laat ons zien dat we veel muzikaler zijn dan velen van ons denken. Onlangs ontdekte hij dat het vermogen om regelmaat in muziek te horen niet is aangeleerd maar aangeboren. Pasgeboren baby’s hebben gevoel voor ritme, kleuters kunnen de maat houden, en volwassenen hebben een feilloos gevoel voor timing. In zijn lezingen neemt hij ons mee in de wereld van muziek. Ook schreef hij het boek ‘ Iedereen is muzikaal, Wat we weten over het luisteren naar muziek’.

Enkele publicaties van zijn hand zijn Iedereen is muzikaal (2009/2012), De ongeletterde luisteraar (2010) en Aap slaat maat (2018)