Terug

Stichting Upper Dolpo voor Tinje - Nepal

Lezing Jan Nikkels

06.05.22

20:00 uur

0,00

Op deze vrijdagavond neemt Jan Nikkels u mee naar een bijzondere gemeenschap in Nepal. Al jaren ontvangt hij giften uit Wilp en omstreken en Jan vind het tijd om te vertellen wat er zoal gebeurt in het dorp Tinje in Noord-Oost Nepal.

Hoog in onherbergzaam Himalayagebied ligt op de Tibetaanse hoogvlakte een gebied zo groot als Drenthe: Upper Dolpo. Om er te komen moet er vanaf de hoofdstad Kathmandu twee keer gevlogen en daarna twaalf dagen gelopen worden, over passen van ruim 5000 meter. In dit volkomen geïsoleerde gebied wonen zo’n 15 duizend mensen onder middeleeuwse omstandigheden en volgens eeuwenoude Boeddhistische tradities. De schilderachtige dorpjes liggen tussen de 4000 en 4500 meter en het leven is er hard. De bevolking leeft op het bestaansminimum van hun kleine geïrrigeerde gerst veldjes en de mannen organiseren handelskaravanen tussen Tibet en lagere gedeeltes van Nepal. Er is geen elektriciteit, stromend water, sanitaire voorzieningen en basale medische hulp.

Al jaren zet de Stichting Upper Dolpo zich in voor het inzamelen van geld voor deze gemeenschap. De bouw van een medisch sanitair centrumpje is gestart en er wordt gewerkt aan een kleinschalige waterkrachtcentrale.