Terug

Onthulling Lebuinusbeeld door Jan Terlouw

Lebuinus komt terug!

25.05.19

12:00 uur

0,00

Lebuïnus komt na 1251 jaar terug in Wilp!

Op 26 mei vindt de onthulling plaats van een levensgrote beeld van Lebuïnus in de nabijheid van ’zijn’ kerk. Om 12.00 uur zal Jan Terlouw het beeld onthullen met aansluitend een voor een ieder toegankelijk concert in de dorpskerk van Wilp.

Lebuïnus is in onze regio en in het dorp Wilp al lang geen onbekende meer want het is nooit stil geweest rond zijn persoon. Zijn naam kan niemand ontgaan zijn, boeken en kranten vol zijn er over hem geschreven en hoe is het mogelijk dat hij nog steeds tot de verbeelding spreekt en de publiciteit haalt. Wat kan er nu voor nieuws zijn omtrent deze missionaris die vanuit Engeland naar de Lage Landen trok om evenals zijn collega en tijdgenoot Bonifatius in Dokkum, hier het christendom te verkondigen en de bevolking daartoe over te halen.
Toch is er wel nieuws: hij komt weer terug!

Nee, het is geen spookverhaal want Lebuïnus komt in de gedaante van een twee meter hoog beeld weer op de plek naast de eeuwenoude kerk te staan waar hij vermoedelijk eeuwen geleden ook gestaan moet hebben, naast zijn nederige kappelletje, zijn blik gericht op de overzijde over het toen nog meanderende stroompje, wat later de IJssel zou worden.

Het heeft de kunstenaar Theo Schreurs, geen onbekende in de gemeente Voorst, geïnspireerd om zich in de persoon Lebuïnus te verdiepen en naar zijn eigen fantasie een beeld te maken. Met bezetenheid en vastberadenheid, een kunstenaar eigen, groeide het beeld om daarna rustig in het atelier te wachten tot zijn tijd gekomen zou zijn. Die kwam er.

Op initiatief van Eibert de Ruiter en Cora Sens, dezelfde initiatiefnemers van het inmiddels veel belopen ‘Lebuinuspad’, zal dr. Jan Terlouw op zondag 26 mei om 12.00 het beeld onthullen met aansluitend een concert in de dorpskerk van Wilp.

In de ochtend begint om 10:00 een kerkdienst die ook in het teken zal staan van Lebuinus.

 

Foto: Cora Sens