Terug

“Sure on this shining night”

Kamerkoor Salland

15.05.22

15:00 uur

15,00

“Sure on this shining night”

Met een programma rond dit thema komt Kamerkoor Salland op 15 mei 2022 naar de Dorpskerk in Wilp. Het koor bestaat uit 25 geoefende en bevlogen zangers. Op het programma staat prachtige, voornamelijk Engelstalige koormuziek met werken van o.a. J.S. Bach, A.P. Schulz, M. Praetorius en de jonge componisten D. Elder en M. Lauridsen. Het programma is in een vierluik gezet, met drie pianosolo’s die daarin de scharnieren vormen. Het koor staat onder leiding van Henk Ophoff, ook koorleider van Jongenskoor Dalfsen. De pianist is Adriaan Koops.

‘Sure on this shining night’

“Als we voorafgaand aan het concert het publiek zouden vragen hun associaties bij de nacht onder woorden te brengen, zou er een heel mooi, fijn en diepgaand gesprek gevoerd kunnen worden. Het zou ook wel eens een lang  gesprek kunnen worden…. Natuurlijk is de nacht voor alles het deel in een etmaal waarop ieder zich ter ruste legt, met wel of niet een avondgebed daaraan voorafgaand. Maarten Luther reikte ons daarvoor zijn beroemde tekst aan: ‘Bleib bei uns, denn es wird Abend werden’. Maar de nacht kan daarentegen juist ook rusteloosheid betekenen: angst en onzekerheid of eenzaamheid. ‘Do not be afraid, you are mine’. Of: ‘Sub tuum praesidium confugimus, Sancta Dei Genitrix’ (Onder Uw hoede vluchten wij, Maagd en Moeder van onze God.)

De nacht heeft zijn eigen schoonheid: de koele wind, de zilverglans van de maan, de twinkelende flonkering van de sterren. Wat heerlijk is het dan om een nachtelijke wandeling te maken, om je je voor even te onttrekken aan de opgedrongen beelden van de harde dagelijkse realiteit, voor even geen angst en verdriet; om voor een ogenblik ‘de nachtelijke bries in te ademen’. Sure on this shining night.  Al die meerdere betekenissen van de nacht vormen een rode draad bij dit concert.

Nights of music. ‘Nachten van muziek, het zwerven bij het licht van de maan’, daarin willen we u meenemen met muziek van Duitse, Engelse en Amerikaanse bodem. Muziek van componisten die allemaal van grote betekenis waren en zijn voor zoveel adembenemende koormuziek. Van oudere bekende componisten zoals Johann Sebastian Bach, Joseph Rheinberger en Charles Wood, maar ook van grote namen in de moderne koormuziek, zoals Samuel Barber en Morton Lauridsen en Daniel Eelder. Ja, Daniel Elder –slechts 35 jaar oud, de jongste van allemaal–  is ook vertegenwoordigd en krijgt het laatste woord met zijn verrassend sfeervolle bewerking van ‘Twinkle, twinkle little star’.

Een programma in een vierluik gezet, met drie pianosolo’s die daarin de scharnieren vormen. Als Kamerkoor Salland hopen we dat u mag genieten van dit koorconcert.”

Henk Ophoff

Thema ‘Sure on this shining night’

Lucis Creator – M. Praetorius
Ach bleib bei uns  (koor) – J.S. Bach
Ach bleib bei uns BWV 6 (sop) – J.S. Bach
Ach bleib bei uns  (koor) – J.S. Bach

Piano

Der Mond ist aufgegangen – J.A.P. Schulz
Abendlied – J. Rheinberger
Sub tuum (bassen/tenoren) – C. Saint Saens
Do not be afraid – Ph. Stopford

piano Nocturne – F. Chopin

Nights of music – Ch. Wood
Abendlied – F.Mendelssohn-Bartholdy
Sure on this shining night – S. Barber
Sure on this shining night – M. Lauridsen

piano Claire de Lune – Cl. Debussy

Good night, dear heart  – Dan Forrest
Lullaby  – D. Elder
Twinkle, twinkle little star – D. Elder

Het concert begint om 15.00 uur: de kerk is vanaf 14.30 uur geopend.
Kaartjes kunt u in kopen via de website: www.kamerkoorsalland.nl en kosten in de voorverkoop € 12,50
Aan de kerk betaalt u € 15,00.