Terug

olieverfschilderijen

Expositie Margot Olde Loohuis : “Underview”

29.08.21

0,00

Van 30 augustus t/m 26 september (opening 29 aug alleen op uitnodiging).

Open van vrijdag t/m zondag van 12:00 – 17:00 uur (m.u.v. 11 september) en op afspraak

Underview

“Mensen die nooit onder water kijken missen de halve planeet”

Dat zei André Kuipers op 20 oktober 2019 in de Volkskrant. Er leek een luikje open te gaan in mijn hoofd na het lezen van deze quote. Mijn schilderijen gaan over de onderwaterwereld en het perspectief naar boven vanaf de bodem. Het toont een ander universum, het ‘underview’, het complementair aan het ‘overview’ dat te zien is vanuit het heelal richting de aarde.

‘Onderwaterwereld’ is van een andere orde, een blik onder water, op een geheimzinnige onderwaterwereld, die ons naar een andere dimensie voert. Stilte en schoonheid, ongrijpbaar, sprookjesachtig en mystiek. Een verademing in een drukke wereld vol wapengekletter en geweld, rumoer en lawaai. De maker leidt ons binnen in dat “rijke verstilde universum onder het wateroppervlak, diffuus zonlicht dat binnenkomt, leliebladeren die zich vanaf de bodem ontvouwen en de waterspiegel, die lucht, wolken en daglicht laat zien.” Er is zoveel meer dan wij zien, zoveel meer te ontdekken tussen hemel en aarde.

Deze tekst is afkomstig van het juryrapport over mijn schilderij Lelies 21 ‘Grillig’, waarmee ik één van de drie winnaars was van de ‘Koele Wateren Contest’ en waarmee ik van 1 tot en met 21 juni 2020 te zien was bij de tentoonstelling ‘Koele Wateren, Schatten uit het Rijks’ in het Stedelijk Museum te Zutphen.

 

Margot Olde Loohuis (Albergen, 19 april 1973)
studeerde in 1997 af aan de CHK Constantijn Huygens in Kampen. (Thans ArtEZ Zwolle). Sinds 1998 woont en werkt ze in Deventer.

‘Als kind tekende en schilderde ik het liefst. In wezen is er weinig veranderd. Schilderen geeft me een gevoel van avontuur, ik betreed een andere wereld, een ander gevoel en wil dat door mijn schilderijen overbrengen. Het proces en het eindresultaat zijn daar onderdeel van maar het ontdekken is het belangrijkste element.

Sinds 2007 schilder ik vooral water in al zijn aspecten. Ik hou van het karakter dat altijd beweeglijk is, reflecteert, transparant is en het licht breekt. En vanonder de waterspiegel bekeken kwam er nog meer tevoorschijn. Dit vernieuwende perspectief, het tonen van een vaak onzichtbare onderwaterwereld, de vervreemding en de verwondering die het teweeg brengt, werd in de afgelopen jaren een bijna filosofische bron van inspiratie.