Terug

Expositie ikonenschilder Peter van den Hoven

28.08.21

11:00 uur

0.00

U kunt van 21 augustus t/m 28 augustus 2021 in onze dorpskerk genieten van de interessante tentoonstelling van ikonen van Peter van den Hoven uit Gorssel.

zaterdag 21 augustus : 14:00 – 17:00 uur
22 aug t/m 28 aug : 11:00 – 17:00 uur

Ikonen, de wonderlijke en heilige schilderstukken van het Oosterse Christendom vinden we vooral in het Midden-Oosten, Turkije, Griekenland en Rusland. Ze worden ook wel vensters van de hemel genoemd. Het zijn kleurige schilderijen met een gouden schittering. Panelen zijn het. Vol bijbelse verhalen en heilige gestaltes die je doordringend aankijken. Ze krijgen bij ons steeds meer waardering. Vooral als mystieke kunstvoorwerpen met hun verstilde glans.

Peter van den Hoven (Breda, 1948) is van huis uit etser. Na zijn opleiding in de vrije grafiek aan de academie St. Joost in Breda, heeft zijn belangstelling voor theologie, met name voor de kerkvaders, er toe geleid dat hij zich steeds meer op schilderen van ikonen is gaan toeleggen. Aan de hand van middeleeuwse handboeken heeft hij zich verdiept in temperatechnieken (tempera is het vermengen van poedervormige pigmenten met eierdooier en water). In de afgelopen 40 jaar heeft hij dan ook heel wat kennis vergaard die hij graag met u wil delen. Ikoon betekent oorspronkelijk portret of beeltenis. ‘In het zien van de ander ontmoeten wij de ander. Zo ontmoeten wij in een ikoon de Ander’, aldus Peter.

Op advies van zijn vroegere meester is hij met tempera begonnen. Het boek “Il Libro dell ‘Arte'” van Cennino Cennini was zijn leidraad. Hij bracht zijn brede interesse voor schildermaterialen, hun toepassing in het verleden maar ook in theologie samen met zijn belangstelling voor geschriften van kerkvadersen hun spiritualiteit en de, in Byzantium wortelende, tempera-technieken. Dit geheel leidde tot het schilderen van ikonen. Peter is in 1998 naar Gorssel verhuisd. Hij houdt zich nog steeds bezig met het schilderen en grijpt alle kansen aan om zijn kennis te vergroten. Hij geeft ook les aan belangstellenden.