Terug

Eline Hensels

26.01.20

15:00

15,00

Eline Hensels is winnaar van het Nationaal Cello Concours 2018, “Je bent present, je zorgt voor de muzikale ruimte die je nodig hebt en bent energiek aan het werk,” aldus de jury. Eline won tevens de publieksprijs.

Eline begon op haar 4e met pianolessen bij haar moeder en 2 jaar later kreeg ze haar eerste cello-lessen aan de muziekschool Kumulus te Maastricht. Eline volgde o.a. lessen bij Monique Bartels (Amsterdam), Felix Schmidt (Royal Academy of Music, Londen) en Alexander Petrasch en Gustav Rivinius. Zowel in 2012 als in 2014 heeft Eline bij de regiofinale van het Prinses Christina Concours de 1e prijs en de Laureatenprijs behaald (resp. categorie 1 en 2), tevens ontving zij van de vakjury de ‘Prijs van het Limburgs Symfonie Orkest’. In 2015 won zij bij het Britten Celloconcours de ‘Staalbankiersprijs-Masterclass’ en een solooptreden met het Britten Jeugd Orkest.

Eline heeft inmiddels met meerdere orkesten solistisch opgetreden zoals het Limburgs Symfonie Orkest o.l.v. Rudolf Werthen, het Tegels Symfonie Orkest, het Akens Universiteitsorkest en het Maastricht Universiteitskoor, Arka Symfonie Orkest alsmede diverse solo optredens/recitals o.a. Kunstdagen Wittem en During Tefaf, Henri Hermansfestival, Parkstad Theater Heerlen en werd in 2014 door de Provincie Limburg uitgenodigd om tijdens het Prinsjesbal in Den Haag te spelen. In 2013 werkte ze mee aan opnames voor het televisieprogramma “De Zandtovenaar” van de KRO. In februari 2016 was zij een van de de jonge musici die deelnam aan de concert reis naar Leipzig en concerten gaf in het Schumann,Mendelssohn en Bach huis. In september 2016 werkte zij mee aan het radio 4 programma ‘Spiegelzaal’ samen met ‘koor van het jaar 2016 Quint’.

Eline heeft masterclasses gevolgd bij o.a. Gustav Rivinius, Marcio Carneiro, Ivan Monighetti, Charles Watt en gewerkt met Istvan Vardai ,Stephan Forck. In 2017 zal zij deelnemen aan de academie van het Pablo Casals Festival. Voor haar studie in Londen ontving Eline een “Entrance scholarship” van de Royal Academy of Music, Van Den Ende Foundation en Fundatie Vrouwe Van Renswoude

Op zondag 26 januari aanstaande speelt Eline onder andere de Cellosonate Op. 66 van Charles Koechlin (spreek uit als Keklèn). Een componist waar u waarschijnlijk nog nooit van gehoord heeft. We vertellen u graag meer over hem.
Charles Koechlin kwam uit een welgestelde familie in de Elzas. Zijn droom was astronoom te worden, wat terug te horen is in zijn composities. Hij studeerde in Parijs en had les van o.a. Fauré en Massenet. Zijn muziek is zeer theatraal, fantasievol en tot de verbeelding sprekend. Zijn orkestratie (het verdelen en mengen van verschillende instrumenten(groepen) waardoor er unieke samenklanken kunnen ontstaan) was zeer vernieuwend. Ravel en Debussy waren daarin zijn leermeesters. De Cellosonate componeerde Koechlin in 1917. Het eerste deel is pastoraal van stemming, terwijl het tweede – extreem veeleisend voor de pianist – het gevoel van een nocturne aanneemt en een beetje jazzy aandoet. Het laatste deel is het meest innovatief en opent als een Gregoriaanse antifoon.
Eline speelt met pianist Daniel Kramer naast deze cellosonate ook de Arpeggione Sonate van Schubert en Beethovens Cellosonate Op. 102, nr. 1.

Meer informatie over alle concerten van Jonge Meesters Wilp: www.jongemeesterswilp.nl