Terug

liederen van o.a. Ravel, Ibert, Fauré, en fragmenten uit het boek

Don Quichot verliefd

13.06.19

20:00 uur

12,00

Don Quichot was hevig verliefd op Dulcinea. Na het lezen van veel te veel ridderromans besloot hij zelf een dappere dolende ridder te worden. De hele wereld bekeek hij nu door ridderogen. Zo werd ook de lokale boerendochter zijn aanbeden kasteelvrouw. Uit liefde, om haar te behagen, trok hij edelmoedig de wereld door.

Het beroemde boek ‘De vernuftige edelman Don Quichot van La Mancha’ uit 1605, geschreven door Miguel de Cervantes, wordt wel als de eerste moderne roman beschouwd — een parodie op de oude ridderroman. De dwaze dolende ridder Don Quichot leeft helemaal vanuit zijn verbeelding, en het is dan ook geen wonder dat veel kunstenaars door de eeuwen heen zich hebben laten inspireren door het verhaal.

Maurice Ravel en Jacques Ibert schreven liederen met Don Quichot als onderwerp. Die vormen het uitgangspunt voor deze voorstelling over de verliefde Don Quichot. Er worden fragmenten uit het boek gelezen, en er klinken amoureuze liederen van andere Franse componisten: Fauré, Roussel, Duparc, Bizet, d´Indy, Hahn en Satie. Want gedraagt niet iedere verliefde zich een beetje als Don Quichot?

Bariton Jos Smeets is een fan van Don Quichot. Hij is ook liefhebber van Franse liederen: „mélodies”, die zo’n karateristieke lyriek hebben. Hij werkt in dit programma samen met pianist Yaroslav Kolpakov en verteller Nils van Beek.

Jos Smeets, bariton
Jos Smeets werd geboren in Zuid-Limburg, maar woont al meer bijna twintig jaar in Deventer. Hij maakt al sinds zijn vroege jeugd muziek, eerst vooral op de piano. Serieuze belangstelling voor zingen kreeg hij tijdens zijn studie sterrenkunde in Utrecht. Hij begon met zingen bij het Utrechts Studenten Koor en Orkest, en zong al snel in diverse andere koren, ensembles en projecten, van klassiek tot close harmony. In die tijd heeft hij ook jarenlang zangles gehad. Eerst bij Evert Jan Nagtegaal, later bij Helmke Remmers.

Na zijn studie deed hij het staatsexamen conservatorium voor muziektheorie. Jos Smeets heeft lang als bas-bariton gezongen in het semiprofessionele Vocaal Ensemble Exicon uit Enschede, een klein ensemble dat veel eigen muzikale inbreng vraagt, omdat het zonder dirigent zingt. Hij zong daar regelmatig solo’s. Ook kreeg hij vaak coaching op het gebied van ensemblezang, interpretatie en het zingen zonder dirigent. Enkele keren volgde hij ook masterclasses bij The King’s Singers. Hij heeft nu les bij Esther Linssen.

In de Lebuinuskerk in Deventer zingt Jos Smeets regelmatig in diensten als voorzanger. In 2017 zong hij zijn eerste soloprogramma, met liederen van de Argentijnse componist Carlos Guastavino, en van George Gershwin en Irving Berlin.

Verder arrangeert en componeert Jos Smeets ook, met name, maar niet alleen, voor zang.

Kom 14 juni 2019 naar de Dorpskerk in Wilp.
Entree €12 — Kaarten in de voorverkoop via deze link: Don Quichote verliefd- Wilp.  
of bel 06­40611456. Kaarten ook te koop aan de kassa voor aanvang van het concert