Terug

Scratchkoor en solisten zingen

Antonín Dvořák

02.11.18

16:30

10

Scratchkoor en solisten gaan voor u zingen:

Voor de opening van een nieuwe kapel in Slot Lužany, schreef de Tsjech Antonín Dvořák in 1887 de Mis in D groot Opus 86. Prachtige koorpartijen, mooie solodelen en een kleurrijke orgelpartij zorgen voor drie kwartier hoogromantiek op basis van Boheemse volksmuziek.

m.m.v.
Lex van Drongelen (dirigent)
Wilbert Berendsen (organist)
Susanne Weber (solist)
Franske van der Wiel (solist)
Ruben Olthof (solist)
Laurent Nadal (solist)
en 55 leden van het Scratchkoor

Ruim 55 liefhebbers van scratchkoren hebben zich voor het koorproject van zaterdag 3 november aangemeld. De zangers komen van heinde en ver. In het gezelschap bevinden zich amateurs en beroepszangers. Veel van hen zongen de afgelopen jaren mee in eerdere scratchprojecten in Wilp.

Om 10:00 uur begint het Scratchkoor met het repeteren van:  Antonin Dvorak – Mis in D-majeur  Opus 86. Om 15:00 zullen de solisten zich aansluiten en om 17:00 zullen zij klaar zijn om u te trakteren op een imposant concert. De deuren van de kerk gaan om 16:15 voor u open. Als u vooraf kaarten bestelt, krijgt u korting, ze zijn dan €8,00. U kunt daarvoor een mail sturen naar : zijwegen@zijwegen.nl. Aan de deur kost een entreekaart €10,00.

In de uitvoering van zaterdag 3 november in Wilp, wordt de mis van Dvorak  gezongen in de oorspronkelijkste zetting, met koor, solisten en orgel.
Dvorak was een zoon van een Boheemse slager en groeide uit tot een van de populairste componisten van zijn tijd: de 19e eeuw. Johannes Brahms introduceerde Dvorak bij zijn muziekuitgever Simrock, die later zijn belangrijkste werken zou publiceren. De Mis in D was een schakel in de reeks van grote kerkelijk werken, waartoe ook het Stabat Mater, Psalm 149, het Te Deum en het Requiem behoren. De eenvoudige opzet was te wijten aan het doel waarvoor het geschreven was: de ingebruikname van een kapel van een bevriende architect. Toen Dvorak jaren later een succesvolle concertreis door de Verenigde Staten maakte, drong zijn Amerikaanse uitgever Novello erop aan de mis te orkestreren. Zo ontstond een Romantisch werk van formaat, dat zich kan meten met de grote missen van Schubert en Beethoven.